Ринок замість супермаркету: чому важливо підтримувати локальних виробників

0

Анна Кайнова, сумська еко-активістка, розповіла про те, чому важливо підтримувати місцевих виробників.

Ринок замість супермаркету: чому сумчанам потрібно купувати продукти в місцевих виробників

Загалом я відповідально ставлюсь до своїх харчових звичок і купувати локально – це одна із них. Мені дуже подобається те, що зараз можна придбати молочну продукцію, виготовлену у Сумській області, не кажучи про фрукти та овочі. Мені здається, що купувати, наприклад, закордонну полуницю, якщо у нас є своя – це майже “кримінал” 🙂

Локальні виробники – це люди, які мають власне фермерське господарство. Часто у них є навіть власний бренд та торгова марка. Вони виробляють певну харчову продукцію: це може бути молочна продукція, м’ясо, овочі та фрукти. Але це також можуть бути і виробники одягу, прикрас, декору, меблів.

Важливо пам’ятати, що локальні виробники знаходяться на відстані 150-200 кілометрів від нас. Термін “локальність” не визначається розміром виробника, тож це можуть бути навіть бабусі біля ринку.

Переваги продукції локальних виробників

Звичайно, ми не можем достеменно перевірити якість продукції, купуючи її на ринку. Проте, у неї точно є свої плюси.

По-перше, локальна продукція долає меншу відстань, менше зберігається і для її виробництва не використовують нітрати та пестициди. Тож вона є більш екологічною та кориснішою.

Попри те, що продукти можуть бути неідеальної форми чи кольору, їх не варто боятися.

По-друге, продукція локальних виробників у меншій кількості опиняється на смітнику. Супермаркети – це масове виробництво, масове пакування та купа пластику. Часто товари, у яких скоро закінчується термін придатності, просто виносять на звалище. Локальні виробники виготовляють саме ту кількість, яку можуть продати і тому ці продукти завжди свіжі.

Маленькі місцеві фермери збирають свій врожай на піку стиглості й одразу постачають продукти в партнерські магазини. З ними можна поспілкуватись, дізнатись яким чином йде виробництво та звідки беруться ресурси.

У кожного продукту харчування є свій вуглецевий слід. Його вираховують за тим, скільки використано природних ресурсів, щоб виростити, запакувати та перевезти продукцію. Оскільки локальні виробники знаходяться на невеликій відстані, то на ці товари припадає менша кількість вуглецевого сліду від пакування та перевезення.

Те, що вони долають меншу відстань та мають коротший термін зберігання дозволяє не витрачати кошти на пакування. Отже, це екологічніше, бо таке виробництво має менше відходів від пакування та транспортування. Виходить, що їх виготовлення виробляє менше вуглекислого газу.

Ринок замість супермаркету: чому сумчанам потрібно купувати продукти в місцевих виробників

Підтримуючи локальних виробників – ми інвестуємо у власну економіку бо гроші залишаються в області та реінвестуються на потреби жителів спільноти.

Порівняно із закордоном, в Україні багато власних виробників. У нас є тренд до локального органічного виробництва. Є багато відкритих ринків і є можливість купувати локально. Нам це близько історично.

У багатьох країнах дуже почесно бути виробником у своїй громаді, але закордоном такі виробники на вагу золота, їх мало і зазвичай їхня продукція дуже дорога. Для них відведені спеціальні ринки органічної продукції або вони відкривають свої окремі магазини.

Окрім цього, у нас можна знайти локальну продукцію у супермаркетах, а закордоном – це рідкість. Тож у цьому плані Україна йде попереду.

Коментувати

23 серпня 2019
22 серпня 2019
21 серпня 2019