Що краще пити навесні: поради сумчанам

0

“Пийте воду” — цю пораду ви запам’ятали, але багатьом не конче хочеться її виконувати. Вода ж “ніяка”. От щось шипуче, солодке, кисленьке, яке додасть енергію і бадьорить — інша річ! Щоб вам простіше було зробити вибір і, що головне, він був здоровим, МОЗ підготувало інформацію про різні напої та їхній вплив на організм.

Що краще пити навесні: поради сумчанам

Почнемо з найбільш корисного для втамування спраги — води.

💧Чи можна пити воду з-під крана?

Тільки, якщо вона відстояна і кип’ячена, а краще — профільтрована. Навіть, якщо ви перевірили воду та вона чиста від бактеріального забруднення, пити її одразу з-під крана не можна.

ГО Екологічна ліга повідомляє, що значна частина системи водопостачання давно пережила термін експлуатації, тому додає бруд до води, зокрема іржу.

Відстоювання дозволяє шкідливим речовинам осісти. А фільтрування позбавляє воду від їхніх дрібних часточок, наприклад, іржі, а також іонів. Не забувайте вчасно змінювати фільтр, інакше ці часточки почнуть виходити із нього у воду, а не навпаки.

💧Чи можна пити мінеральну воду?

Мінеральні води за вмістом кальцію та магнію можуть мати як малу, так і середню жорсткість/мінералізацію. Її рівень важливий передусім тим людям, які мають проблеми зі здоров’ям.

Для когось мінералка із магнієм та кальцієм — це джерело корисних іонів, які добре засвоюються, а для когось — збільшення ризику каменів в нирках.

Якщо у вас проблеми із тиском, травленням, нирками, роботою серцево-судинної системи, порадьтеся із лікарем щодо жорсткості та мінерального складу води, який вам підійде. Зверніть також увагу, що натрієва мінеральна вода може підвищити тиск.

💧А як щодо газованої мінеральної води?

Все добре. Вона так само засвоюється і відновлює водний баланс, як і негазована. Крім того, газована вода може допомагати людям із диспепсією і закрепами, а також тим, хто прагне їсти менші порції.

Переходимо до більш важкої артилерії.

Енергетики. Вони шкідливі

ВООЗ застерігає: в енергетиках дуже багато цукру, кофеїн та інші стимулянти як-то гуарана, і при постійному споживанні вони систематично псують здоров’я.

Якщо постійно пити енергетики, то буде таке:

– Переспоживання кофеїну, яке може проявитися в гіпертензії, підвищеному серцебитті, нудоті та навіть конвульсіях.
– Діабет другого типу: кофеїн знижує чутливість до інсуліну, а цукор енергетиків підвищує рівень глюкози в крові. В одній баночці — 28 грамів цукру, а денна норма споживання доданих цукрів — до 50 грамів, а краще — до 30.
– Викидні на пізньому терміні, мертвонародження чи народження дітей із низькою вагою.
– Пошкодження зубів.
– Порушення роботи серцево-судинної та нервової систем — серце болить, голова не працює, режим сну порушений, хочеться ще енергетику.
– Ожиріння.
– Агресивна поведінка, погане навчання.
– Поєднання енергетиків і спорту збільшує ризик черепно-мозкових травм.
– Схильність до інших залежностей.

Чи можна замінити їх хоча б газованими солодкими напоями? — НІТ! Вони також руйнують ваше здоров’я

Дієтичні рекомендації США, Канади, Британії застерігають людей від споживання солодких газованих напоїв. Це порожні калорії. Споживання таких напоїв пов’язують із такими наслідками:

 Ожирінням, в тому числі в дітей.

 Інсулінорезистентністю та ризиком діабету. Якщо пити дві склянки солодкого і шипучого щодня, то ризик діабету зростає на 26%.

 Ризик подагри зростає на 80%, якщо щодня освіжатися “ситром”. Дослідження тривало 22 роки.

 Вищим ризиком серцево-судинних захворювань.

 Звичкою до споживання солодкого.

 Більший ризик карієсу.

 Фосфорна кислота солодких напоїв потребує врівноваження. Тому із кісток виходить кальцій. Звичка до всім відомого напою із фосфорною кислотою, який гарно видаляє іржу, призводить і до виведення кальцію. Для дітей і підлітків критично, щоби кальцій в кістках запасався, а не виводився. Для інших людей теж.

 Солодкі напої можуть збільшувати ймовірність раку.

Соки теж не є здоровою альтернативою. Свіжовижаті те саме, але їх можна комбінувати з овочами і зменшувати тим самим вміст цукру. Все тому, що в них високий глікемічний індекс та глікемічне навантаження — це те саме, що поїсти цукерок —знову низька кислотність (яка шкодить зубам). Фрукти краще споживати цілими, або у вигляді фруктово-овочевих смузі.

Дієтичні напої із замінниками цукру трошки кращі, але такі підсолоджувачі, як сахарин та цукралоза, впливають на мікрофлору кишківника. А від неї залежить наша схильність до діабету, ожиріння, депресії й прагнення нездорової їжі.

Але хороші новини є та не обов’язково весь час пити лише воду 😉

Якщо хочете урізноманітнити пиття — зробіть лимонад.

  • Заморозьте лимон чи апельсин, і натріть його із цедрою на терку та залийте кип’яченою водою. Тут вам і свіжий смак, і вітамін С, і бета-каротин, і клітковина пектин, і ефірна олія лімонен.
  • Смак лимонаду можна урізноманітнити завдяки м’яті, тертому імбиру, кориці, лаванді, цвіту бузини чи чайної троянди.
  • Замість лимону можна брати будь-які ягоди. Розтовчіть ягоди у воді і доведіть на кипіння, щоб напій не одразу скис.

Солодкі газовані напої можна замінити узваром із сухофруктів — це хороше джерело мікроелементів. Сушені абрикоси багаті на калій, чорнослив — на залізо і бор. Але не треба додавати до узвару цукор — він вже є у фруктах.

Якщо вам потрібно мобілізуватися, випийте фільтровану каву та склянку (хоч і не корисного) соку. Це буде еквівалентно кофеїну і цукру енергетику, але із природними антиоксидантами кави, вітамінами і без сумнівних домішок.

Найкращим джерелом мінералів є молочна сироватка: в одній склянці чверть денної норми кальцію та фосфору, і десята частина потреби в цинку, калію та магнію. Змішайте сироватку із соком, і отримаєте безпечний енергетик.

Коментувати

23 серпня 2019
22 серпня 2019
21 серпня 2019