Що їсти на роботі без шкоди для здоров’я та фігури: радить сумський дієтолог

0

Середньостатистична людина проводить в офісі близько восьми годин і часто навіть не помічає, яку їжу і в якій кількості споживає протягом робочого дня. Незбалансоване харчування під час багатогодинної праці може викликати проблеми зі здоров’ям, стрес, слабкість, озлобленість, ожиріння та інші проблеми. 

Тому ми звернулися до дієтолога, аби вона дала поради, як правильно харчуватися на роботі, щоб уникнути проблем зі здоров’ям та дискомфорту.

Що їсти на роботі без шкоди для здоров’я та фігури: радить сумський дієтолог

Єлизавета Бондаренко – фізіотерапевт, персональний і фітнес тренер, спортивний нутриціолог, дієтолог, автор методичних посібників, методик і статей в сфері дієтології та спорту.

Що їсти на роботі без шкоди для здоров’я та фігури: радить сумський дієтолог

Для повноцінної роботи кишково-шлункового тракту рекомендують 5-6 прийомів їжі в день. Також важливо пам’ятати, що між прийомами їжі має бути перерва в дві-три години, аби організм встиг перепочити і скучити за їжею. Але якщо людина майже весь час проводить на роботі, то важко розрахувати і взяти з собою їжу на ці 5-6 разів. Потрібно їсти малими порціями, але часто. Ідеальною схемою харчування є: сніданок, перекус, обід, другий перекус та вечеря.

Я рекомендую людям, які працюють, снідати вдома, адже так вам не потрібно буде носити сніданок з собою. Якщо ви снідаєте та вечеряєте вдома, то залишається три прийоми їжі, які потрібно взяти з собою: два перекуси та повноцінний обід. Для перекусу потрібно брати щось легке: сухофрукти, горіхи, творог, сирні запіканки, сир, правильні бутерброди з хлібців та вареного м’яса замість ковбаси. 

Що їсти на роботі без шкоди для здоров’я та фігури: радить сумський дієтолог

Може бути такий режим роботи, що у людини немає часу, щоб поїсти. Таким людям я раджу рятуватись перекусами, але обов’язково вечеряти та снідати вдома. 

Для того, щоб носити їжу на роботу, використовуйте ланч-бокси з екологічного матеріалу. Це має бути або харчовий пластик або бокси з фольги. Вони повинні бути герметичними, аби ваш обід не розтікся і не розсипався в сумці. Плюс боксів з фольги у тому, що вони легкі і добре тримають температуру. Але вони одноразові і дорожчі ніж звичайний одноразовий посуд.

Правила здорового харчування

Позбудьтесь звички запивати їжу. Це шкідливо, бо їжа не встигає переваритись, а корисні макро та мікроелементи не можуть засвоїтись. Також не варто пити воду за 20-40 хвилин до прийому їжі. Правильні бутерброди, горіхи, сир, чорний шоколад можна запивати кавою або чаєм

Контролюйте свій водний баланс. У кожної людини є своя норма, в середньому достатньо півтори-дві літри води в день, проте цю норму треба вираховувати індивідуально. У холодну пору року не так хочеться пити, тому для того, щоб не забувати про воду, ви можете завести будильник, який нагадував би вам про це раз в дві-три години.

Кожні три години їжа має надходити в організм. Особливо це стосується людей, у яких підвищена мозкова діяльність. Їжа повинна бути насичена складними вуглеводами.

Візьміть собі за звичку читати склад продуктів в магазині. Не вживайте цукромісткі продукти. Заміняйте їх медом та фруктами. Також варто менше вживати продуктів, які містять ароматизатори, емульгатори, підсилювачі смаку.

Я б також радила не вживати фаст-фуд. Краще взяти з дому правильну їжу, ніж бігти на обідню перерву в столову, їсти страви, які не зрозуміло як і з чого приготовані, і не зрозуміло скільки зберігаються.

Що їсти на роботі без шкоди для здоров’я та фігури: радить сумський дієтолог

Існує міф, що правильне харчування – це дорого. Переведімо все в гривні. В середньому плитка шоколаду коштує 30-40 гривень, в ній 80 грамів, яких вистачить на дві чашки чаю. Подивимося, що ми можемо на 40 гривень приготувати собі на обід: припустимо, ми купуємо кілограм гречки, який коштує приблизно 25 гривень. Її точно вистачить на місяць. До неї можна взяти декілька яєць, які будуть коштувати до п’яти гривень або шматочок м’яса та овочі.

У висновку ми отримуємо повноцінний обід, який містить білки, вуглеводи та клітчатку. Якщо ми говоримо про вартість однієї порції, то можна вкластись навіть менше ніж в 30 гривень. 

Тому, можна зробити висновок, що правильне харчування обходиться не дорожче, а іноді навіть і дешевше, ніж фастфуд чи обіди в столовій.

Що їсти на роботі без шкоди для здоров’я та фігури: радить сумський дієтолог

Якщо людина займається активною мозковою діяльністю, то солодке виключати повністю із раціону не можна. Проте, я рекомендую надавати перевагу правильним солодощам: горіхам, сухофруктам, натуральному чорному шоколаду із 78% какао, у якому не буде цукру, творогу з фруктами та медом.

Є різні варіанти десертів швидкого приготування вдома: цукерки, суфле, запіканки.

Можу поділитись з вами рецептом правильних цукерок Рафаелло:

Перемішайте блендером творог 5%-9% жирності та дві чайних ложки меду до однорідної маси, сформувати з неї кульки поклавши всередину горішок, чорнослив або курагу. Підготувавши всі кульки, помістіть їх в холодильник на 20-30 хвилин.

Навіть чотири таких цукерок ви можете сміливо з’їсти з чаєм, адже в них немає цукру.

Якщо ви хочете почати правильно харчуватись, але не знаєте як себе змотивувати, то найголовніше в цьому – почати. Важливо робити це не у збиток своєму психологічному здоров’ю. Якщо ви мрієте правильно харчуватись, але не готові багато від чого відмовитись – почніть з мінімуму. 

Приберіть зі свого холодильника найшкідливіші продукти і не купуйте їх більше. 

Замість купованих солодощів спробуйте приготувати правильний десерт.

Знайдіть людину з якою б в парі ви могли почати правильне харчування. Як правило, так набагато легше.

Організму потрібен 21 день, аби оновити смакові рецептори. Якщо ви витримаєте 21 день без шкідливих продуктів, то далі вам буде набагато простіше.

Поставте собі три питання: чи любите ви себе зараз, яким би ви хотіли стати і що ви для цього робите. Відповівши на ці питання, вам буде простіше себе змотивувати. 

Коментувати

21 жовтня 2019
18 жовтня 2019