Сумчан закликають бути обережними при збиранні грибів

0

Відділ з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення просить сумчан бути особливо уважними при збиранні грибів.

Сумчан закликають бути обережними при збиранні грибів

Щороку під час грибного сезону часто трапляються випадки отруєння грибами. Серед основних причин отруєння: вживання отруйних видів грибів; неправильне приготування умовно їстівних грибів; вживання старих або зіпсованих їстівних грибів; вживання грибів, що мають двійників або змінилися внаслідок мутації (навіть білі гриби і підберезники мають своїх небезпечних двійників).

Симптоми отруєння: нудота, блювота, біль у животі, посилене потовиділення, зниження артеріального тиску, судоми, мимовільне сечовиділення, проноси, розвиток симптомів серцево-судинної недостатності.

Працівники відділу з питань надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення застерігають містян, що для того, аби уникнути отруєння, необхідно дотримуватись певних правил:

– купувати гриби тільки у відведених для їх продажу місцях (магазинах, теплицях, спеціалізованих кіосках), особливо уникати стихійних ринків; збирати і купувати тільки гриби, про які відомо, що вони їстівні;

– не збирати гриби щодо яких невпевнені, поблизу транспортних магістралей, на промислових пустирях, колишніх смітниках, в хімічно та радіаційно небезпечних зонах; невідомі, особливо з циліндричною ніжкою, у основі якої є потовщення “бульба”, оточене оболонкою; з ушкодженою ніжкою, старих, в’ялих, червивих або ослизлих; ніколи не збирати пластинчаті гриби, отруйні гриби маскуються під них; “шампіньйони” та “печериці”, у яких пластинки нижньої поверхні капелюшка гриба білого кольору;

– не вживати сирих грибів;

– не давати грибів малолітнім дітям;

– гриби повинні підлягати кулінарній обробці в день збору, інакше в них утворюється трупна отрута;

– суворо дотримуватися правил консервування грибів.

Неправильно приготовлені консервовані гриби можуть викликати дуже важке захворювання – ботулізм. Гриби, які довго зберігалися, обов’язково необхідно прокип’ятити 10-15 хвилин, – наголошують фахівці.

Забороняється вживати будь-які ліки та їжу, а надто ж алкогольні напої, молоко – це може прискорити всмоктування токсинів грибів у кишечнику.

Якщо отруєння все ж таки виникло або є його симптоми, треба промити шлунок слабким соляним розчином і негайно звернутися до лікувальної установи.

До слова, цьогоріч зареєстровано три випадки звернення сумчан за медичною допомогою до лікарів після вживання грибів.

Коментувати

16 листопада 2018
15 листопада 2018