Супрун розповіла, що таке глютен і чи треба його вживати

0

Безглютенова дієта передбачає повну відмову від продуктів з вмістом глютену або їхню заміну на безглютенові.  Проте не всім вона підходить. Чому – пояснила в. о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрун.

Що таке глютен і чи варто його вживати розповіла Супрун

Ті, хто закликають відмовитися від глютену, аргументують це тим, що він, буцімто, відкладається на стінках кишківника та погіршує його роботу, бо, поганець такий, не розчиняється у воді. Або, що на безглютеновій дієті худнуть. Або просто почуваються краще і здоровіше.

Щоби розвінчати страшні історії навколо глютену, потрібно дізнатися про нього більше.

Глютен або клейковина – запасний білок. Він міститься в зернах злаків, як-от, пшениці, ячменю, жита та всіх похідних продуктах, включно з булочками, батонами та пивом.

Також глютен додають до ковбасних виробів, молочних продуктів, різних соусів (кетчупу та майонезу). Він надає цим продуктам густоти та в’язкості, тримає вологу та в деяких випадках не дає засохнути.

Глютен абсолютно безпечний для більшості людей і добре засвоюється організмом. Якщо його купити окремо і просто з‘їсти, то це не зашкодить рівно нічим 99% з нас. Так само безпечно ми їмо м’ясо або яйця, які також містять білок, – зазначає Уляна Супрун.

Але є 1% людей на планеті, яким їсти глютен справді дуже небезпечно. Це пов’язано з аутоімунною хворобою, яка зветься глютенова ентеропатія або целіакія. Коли люди з діагнозом целіакії їдять глютен, їхня імунна створює антитіла, які зокрема пошкоджують стінки кишківника. Це порушує всмоктування поживних речовин організмом. Як наслідок, людина не доотримує життєво необхідні елементи – залізо, фолієву кислоту, тощо.

Людям з целіакією протипоказані навіть 150 міліграмів глютену. Тому єдиний спосіб для них вживати той великий асортимент каш, макарон, випічки, який зазвичай їдять люди, це купувати ті ж самі продукти, але без глютену. Або взагалі від них відмовитися, – констатує очільниця МОЗ.

Діагностувати целіакію можна лише аналізом крові на антитіла та біопсією. Якщо діагноз підтвердиться, то тільки тоді можна “сідати” на безглютенову дієту. В усіх інших випадках повністю відмовлятися від продуктів з глютеном та переходити їхніх на безглютенових двійників не лише не варто, але й шкідливо.

По-перше, люди, які відмовляються від всіх продуктів з глютеном забирають в себе можливість їсти цільнозернові злаки – ті, що містять висівки з пшениці, вівса, ячменю, жита. Вони забезпечують наш організм клітковиною, важливими вітамінами та поживними речовинами, як залізо, кальцій та білок, – наголошує Супрун.

Плюси тут звісно також є, адже переймаючись глютеном у складі, окрім цільнозернових злаків люди припиняють їсти печиво, сосиски, білий хліб, кетчуп тощо. Ці продукти, окрім безневинного глютену, містять і досить небезпечні трансжири, консерванти та цукор. Проте варто усвідомлювати різницю – відмовляючись від них люди почуваються здоровіше саме через те, що не їдять всі вищеперелічені складники, а не глютен.

По-друге, не існує науково-обґрунтованих досліджень, які підтверджують, що безглютенові продукти є корисними або ж допомагають втратити вагу людям без целіакії. Адже глютен у безглютенових продуктах зазвичай замінюють вже справді шкідливим жиром і цукром.

У світі виробники безглютенових продуктів успішно використовують поширені міфи про глютен, щоб підвищити продажі.

Наприклад, в 2015 році у США люди витратили близько 4 мільярдів доларів на безглютенові продукти, що в рази перевищує кількість людей, яким діагностовано целіакію чи алергію на глютен. Тільки уявіть кількість людей, що стають адептами безглютенових продуктів та переходять на небезпечну для здоров’я дієту, – пише Уляна Супрун.

Очільниця МОЗ закликає харчуватися повноцінно та збалансовано і якщо немає жодних медичних підстав – не варто експериментувати зі специфічними дієтами.

Коментувати

10 грудня 2018